Amnezie
Olimpiq StemXcell Olimpiq StemXcell
meniu mobil
Meniu

Amnezie


Amnezia se caracterizeaza prin pierderea unei cantitati mari de informatii, amintiri, cu o semnificatie mare, care in mod normal nu se pot uita. Amnezia este adesea simptomul unei afectiuni cerebrale degenerative, precum boala Alzheimer sau poate aparea ca urmare a unei traume suferite in zona cerebrala.
Amnezia este de mai multe tipuri:
Amnezie anterograda se instaleaza atunci cand pacientul nu poate retine informatii noi.
Amnezia retrograda apare atunci cand bolnavul nu isi mai poate aminti niciun moment dinainte de evenimentul traumatic.
Amnezia globala temporara este o forma usoara de amnezie, intrucat se manifesta pe o perioada scurta de timp, afectand, insa, o mare parte din memorie. Nu se cunoaste cauza aparitiilor atacurilor de amnezie.

Amnezia se poate instala subit sau treptat, iar pierderea memoriei poate fi temporara sau permanenta. In plus, pierderea memoriei poate privi evenimentele recente sau cele din trecutul indepartat, sau poate fi o combinatie de ambele tipuri.-20%
TRANSPORT GRATUIT
Olimpiq SXC CC Jubileum 250%
550 lei (-110 lei)
440 lei
244 lei (-49 lei)
244 lei
94 lei (-19 lei)
94 lei


Amnezia se caracterizeaza prin pierderea unei cantitati mari de informatii, amintiri, cu o semnificatie mare, care in mod normal nu se pot uita. Este vorba despre experiente de viata importante, oameni cunoscuti, lucruri care abia au fost invatate. Amnezia este adesea simptomul unei afectiuni cerebrale degenerative, precum boala Alzheimer sau poate aparea ca urmare a unei traume suferite in zona cerebrala.
Amnezie anterograda se instaleaza atunci când pacientul nu poate retine informatii noi. Acest tip de amnezie apare, de regula, dupa o vatamare cerebrala, eveniment care determina oprirea in asimilarea de noi amintiri.
Amnezia retrograda apare atunci cand bolnavul nu isi mai poate aminti niciun moment dinainte de evenimentul traumatic.
Amnezia globala temporara este o forma usoara de amnezie, intrucat se manifesta pe o perioada scurta de timp, afectand, insa, o mare parte din memorie. Nu se cunoaste cauza aparitiilor atacurilor de amnezie.

Majoritatea vatamarilor cerebrale provoaca amnezie retrograda si confuzie post-traumatica, insa cu cat lovirea este mai grava, cu atat mai profunda va fi amnezia. Bolnavii de Alzheimer manifesta, la inceput, probleme ale memoriei imediate. Acestia isi amintesc cu greu evenimente care au avut loc in urma cu cateva zile, insa isi aduc aminte cu exactitate de intamplari care au avut loc cu ani in urma. La persoanele care sufera de Alzheimer in stadiu avansat, memoria de lunga durata incepe sa fie afectata.

Alte tipuri de amnezie pot fi:
• Amnezia traumantica, cauzata de probleme cerebrale ca urmare a unei lovituri grave la cap. Aceasta poate duce de la o pierdere de scurta durata a memoriei si uneori chiar la coma. Amnezia traumatica este adesea temporara, durata sa fiind legata de gravitatea afectiunii.
• Psihoza Wernicke – Korsakoff este un tip de amnezie provocat de consumul exagerat de alcool. Aceasta este insotita de regula de probleme neurologice, precum miscarea necoordonata a miscarilor si pierderea simtului tactil.
• Amnezia trecatoare este generata de evenimente pe care o persoana nu le poate procesa. In mod normal, memoria revine dupa câteva zile desi informatiile referitoare la evenimentul care a declansat trauma nu sunt recuperate in intregime.
• Amnezia infantila, a copilariei, face referire la incapacitatea unei persoane de a-si aminti evenimente din primii ani de viata. Unii specialisti considera ca acest tip de amnezie poate fi legata de dezvoltarea limbajului sau de faptul ca unele zone ale creierului nu sunt complet dezvoltate in aceasta etapa a vietii.
• Amnezia posthipnotica se manifesta prin uitarea evenimentelor din timpul hipnozei.

Amnezia poate fi cauzata de:
- o leziune a ariilor cerebrale legate de functiile memoriei, de origine vasculara, tumorala, traumatica (comotie cerebrala), infectioasa (encefalita), degenerativa (boala lui Alzheimer), hemoragica (hemoragie subarahnoidiana)
- consecinta lipsei de vitamina B1, intalnita mai ales la alcoolici (sindromul lui Korsakov).
- bolile psihiatrice, in urma unei crize de epilepsie sau a unui soc
- consumul de medicamente, in particular de tranchilizante (benzodiazepine). Utilizate pe lunga durata, ele induc adesea o amnezie anterograda, care se manifesta prin imposibilitatea de a fixa amintirile noi, sau prin tulburari acute de memorie apropiate de ictusul amnezic.

Amnezia se poate instala subit sau treptat, iar pierderea memoriei poate fi temporara sau permanenta. In plus, pierderea memoriei poate privi evenimentele recente sau cele din trecutul indepartat, sau poate fi o combinatie de ambele tipuri. Desi procesul de imbatranire duce in mod normal la dificultatea de a invata si de a retine informatii noi, ea nu este responsabila si de pierderile insemnate de memorie decat daca este insotita de o boala.

Alte cauze ale amneziei:  Boala Creutzfeldt-Jakob, Dementa, Depresie, Virusul Imunodeficientei Umane (HIV),  Boala lui Parkinson, Boala Pick, Dementa cu corpi Lewy, Malnutritia, Boli neurodegenerative, Neurosifilis, Hidrocefalie cu presiune normala, Expunerea indelungata la toxine, Tulburari ale somnului, Boli tiroidiene, Accident ischemic tranzitor,  Carente de vitamine, Sindromul Wernicke-Korsakoff, Boala lui Wilson.


PROMOTIE
Produse Naturiste
Olimpiq StemXcell
Categorii